Płyta żeliwna do pizzy Lodge
towar niedostępny
Opis
Płyta żeliwna do pieczenia pizzy
Płyta zapewnia rewelacyjne rezultaty pieczenia, to gwarancja chrupiącego spodu pizzy, jak w najlepszej restauracji. Konstrukcja bez obręczy umożliwia pieczenie bez ograniczeń, po całej średnicy płyty. Nie tylko pizzy, ale również chleba, ciast oraz ciast drożdżowych. Zaletą płyt z żeliwa jest równomierne nagrzewanie się i długie utrzymywanie temperatury, przez co płyta jest energooszczędna i przyjazna dla środowiska.
Płytę można stosować w piekarniku, na otwartym ogniu oraz grillu, świetnie nadaje się do serwowania bezpośrednio na stół. Solidne wykonanie gwarantuje wieloletnie użytkowanie, płyta nie wygina się, ani nie wypacza pod wpływem wysokich temperatur.
Zobacz jak dbać o naczynia żeliwne.
Uwaga!!! Rączki płyty nagrzewają się. Zalecamy użycie specjalnych uchwytów chroniących dłonie przed poparzeniem.
Nie używać w kuchence mikrofalowej.
Płyta jest fabrycznie zaimpregnowany i gotowy do użycia.
Świeżo zakupione naczynie zaleca się dokładnie wyczyścić. Najpierw na sucho. Najlepiej nadaje się do tego sól, rozcieramy ją po całym naczyniu, czyszcząc patelnię z kurzu i opiłków pozostałych po szlifowaniu odlewu. Sól wysypujemy, po czym naczynie dokładnie płuczemy i osuszamy. Solidnie wyczyszczone naczynie należy zaimpregnować warstwą dowolnego oleju spożywczego. Następnie ułożone do góry dnem naczynie wypiekamy przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku do 230⁰C.
Specyfikacja:
- Materiał: Żeliwo - impregnowane do transportu
- Wymiary: 48,9 x 38,1 x 3 cm [dł. x sz. x wys.]
- Waga: 4,52 kg
- Nie używać w kuchence mikrofalowej
- Należy myć ręcznie, a po umyciu wycierać do sucha
- Wyprodukowano w USA