Szukaj

Patelnia żeliwna Lodge 26cm

219.00 zł

Czas dostawy: 2-3 dni

Patelnia żeliwna Lodge 26cm, trwała solidna i na lata. 

Patelnie żeliwne to bardzo wytrzymałe i niezawodne naczynia, idealne do smażenia, duszenia i pieczenia potraw. Chętnie używane są przez podróżników, kucharzy amatorów i oczywiście profesjonalistów. Naczynia żeliwne nie wchłaniają zapachów, nie pochłaniają wilgoci, nie tworzą się na nich plamy i przebarwienia. Są wyjątkowo twarde, dzięki czemu nie szczerbią się i nie rysują.

Patelnia Lodge jest także energooszczędna, co prawda wolno się nagrzewa, jednak równomiernie, po czym długo utrzymuje temperaturę, nadaje się do serwowania potraw bezpośrednio na stół. Patelnie można używać na każdym źródle ciepła, także jako patelnia na otwarty ogień i grill. Jak pozostałe przedmioty metalowe, również patelnie Lodge nie powinno się używać w kuchence mikrofalowej.

    Zobacz jak dbać o naczynia żeliwne.

    Uwaga!!! Rączka patelni nagrzewają się. Zalecamy użycie specjalnie dopasowanej nakładki silikonowej do tej patelni chroniącej dłonie przed poparzeniem.

    Świeżo zakupione naczynie zaleca się dokładnie wyczyścić. Najpierw na sucho. Najlepiej nadaje się do tego sól, rozcieramy ją po całym naczyniu, czyszcząc patelnię z kurzu i opiłków pozostałych po szlifowaniu odlewu. Sól wysypujemy, po czym naczynie dokładnie płuczemy i osuszamy. Solidnie wyczyszczone naczynie należy zaimpregnować warstwą dowolnego oleju spożywczego. Następnie ułożone do góry dnem naczynie wypiekamy przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku do 230⁰C.

    Patelnia ta została uznana przez Marthę Stewart za "podstawowe narzędzie kuchenne". Nic dodać, nic ująć...

    Specyfikacja:

    • Materiał: Żeliwo - impregnowane do transportu 
    • Wymiary: 26 cm [śr.]; 21,5 cm [śr. dna]; 5,1 cm [wys]; 41 cm [dł. z rączkami]
    • Waga: 2.4 kg
    • Nie używać w kuchence mikrofalowej
    • Patelnię należy myć ręcznie, a po umyciu wycierać do sucha
    • Wyprodukowano w USA

    Koszyk

    Koszyk jest pusty

    Wrzuć STUFF do koszyka.